Tapahtumakalenteri

 

"Kun viihde-elektroniikka tuli Suomeen"

 

Maija Sarasteelta (Intermezzo 152) on ilmestynyt äsken hänen lähisukuunsa liittyvä kirja Radio-Mikro - Kaikkea antennin ja maan väliltä 1946-1992. Se kertoo helsinkiläisestä radio-, sähkötarvike- ja kodinkonealan yrityksestä Radio-Mikro Oy:stä, sen monenlaisista vaiheista ja ennakkoluulottomista ja usein omaperäisistä toimintatavoista ja työntekijöistä. Samalla kirjassa kerrotaan siitä suuresta muutoksesta, joka tapahtui muutamassa vuosikymmenessä, kun viihde-elektroniikka ja monenmoiset sähkölaitteet valtasivat suomalaiset kodit.

Kirjan lähdeaineistoina ovat olleet yrityksen toimitusjohtajan Georg Bernhard Sarlinin sittemmin Yrjö Sarasteen (Intermezzo 151), Maijan isän, työntekijöiden ja yhteistyökumppanien haastattelut. Tärkeitä lähteitä ovat myös Radio-Mikron legendaariset myyntiluettelot ja kiertokirjeet. Merkittävä anti kirjassa on sen monipuolinen ja ainutkertainen kuva-aineisto. Kirjassa on runsaasti valokuvia, mainoksia ja lehtileikkeitä 1940-luvun lopulta aina vuoden 1992 loppuun asti.

Alkuinnostuksen radioalaan Yrjö Saraste sai jo hyvin nuorena ollessaan 1930-luvun lopulla setänsä Pertti Kalpalan (John Bertil Sarlin, Intermezzo 166)) omistamassa Amaradiossa. Samaan aikaan siellä oli töissä tämän poika Osmo Kalpala (Intermezzo 167). Sodan jälkeen Yrjö Saraste siirtyi vähäksi aikaa Kalpalan omistamaan Radiotukku Oy:öön, jossa hänen isänsä Berndt Sarlin (Intermezzo 150) toimi konttoripäällikkönä. 1950-luvun vaiheessa Berndt Sarlin siirtyi poikansa perustamaan Radio-Mikroon.

Maija Saraste on toiminut Oulun kaupunginkirjaston apulaisjohtajana. Hän on kirjoittanut tunnetusta isoisästään Berndt Sarlinista kirjan Kello löi jo viisi. R. Raalan elämäntarina (2003) sekä toimittanut tämän joululauluista nuottikokoelman Joulukirkkoon ja muita R. Raalan joululauluja. (2011).

Kirjan voi tilata os.maija.saraste@gmail.com.

 

 

__________________________________________________________________________

Vielä ehtii mukaan


Saarijärveläisen Mahlun nuorisoseuranäyttämön 120 –vuotisjuhlanäytökseen 

Paljon Onnea Vaan

Paljon onnea vaan on farssi perisynnistä ja huonosta omastatunnosta.

http://www.mahlu.fi/

Siellä esiintyvät Saran sukuhaarasta (Kvartetto, S)

Veli-Pekka Halmila, Taulu 679
Minna Leppämäki, Taulu 1187
Ritva Leena Hiekkavirta, Taulu 238
Matti Hiekkavirta, Taulu 238
Timo Rinneaho, Taulu 854

Esityksiä on 28.4.2019 saakka.

__________________________________________________________________________

Tapahtumakalenteriin kootaan suvun esiintyvien taiteilijoiden tapahtumia.

Lähetä tiedot :   marjatta.salonen(at)welho.com